AK Parti yeniden gözden geçirdiği anayasa paketini MHP’ye sundu. Mini anayasa paketinde 29 madde bulunuyor.
Sistemin adının ne olacağı ile bağlı tartışmalar AK parti ve MHP arasında sağlanabilecek uzlaşıyı sıkıntıya sokmuştu. Bunun üzerine revize edilen yeni pakette sistemin adı “Cumhurbaşkanlığı” olarak bırakıldı. Başkanlık ve Cumhurbaşkanlığı sistemlerinin birleştirilmesi sonucunda ortaya çıkan bu yeni sistemde bakanlar dışarıdan atanacak. Cumhurbaşkanı, HSYK üyeleri ve Anayasa Mahkemesi üyelerinin yarısını atayabilecek. Cumhurbaşkanına TBMM’de soruşturma açılabilmesi için gereken oy çoğunluğu ise 367 oy yeterli olacak.
Cumhurbaşkanı 2 Kez Seçilebilecek
Cumhurbaşkanı her biri 5 yıl olmakla 2 kez seçilebilecek. Cumhurbaşkanlığı adaylığı içinse farklı alternatifler var. Bunların arasında adayın Meclis’te temsil edilen partilerden olabileceği, meclis dışı partilerden de aday olunabileceği veya vatandaşlardan imza toplayarak aday olma gibi alternatifler sunuluyor.
Cumhurbaşkanına İki Yardımcı
Başkan yardımcısı sayısı ise iki olarak belirlenmiş. Daha önceki yeni anayasa metinlerinde tek başkan yardımcısı öngörülürken bu defa 2 başkan yardımcısı belirlendi. Bakanlar dışarıdan atanacak. AK Parti’nin sunduğu taslak metinde bakan olarak atanan milletvekillerinin istifa etmesi gerekiyor.
Kararname Yetkisi
Cumhurbaşkanı yürütmeyle ilgili kararname çıkarabilecekken temel hak ve hürriyetler konusunda kararname çıkaramayacak. Anayasa onaylansa dahi ilk seçim 2019 yılında yapılacak. Mevcut Cumhurbaşkanı bu değişikliğin sunduğu tüm yetkileri kullanabilecek.
Rektör Atama Yetkisi Cumhurbaşkanının
Cumhurbaşkanı Rektör, Anayasa Mahkemesi ve HSYK üyelerinin yarısını atayacak. AYM ve HSYK üyelerinin kalan yarısını ise Meclis seçecek.
Cumhurbaşkanına Soruşturma
Soruşturma Komisyonu kurularak Cumhurbaşkanının denetimi sağlanacak. Soruşturma açılması gereken oy çoğunluğu 367, Yüce Divan’a gönderilmesi içinse 413 oy olacak. Taslağın bu maddelerinde oran ve soruşturma komisyonu kurma şartları MHP’nin olası önerileriyle yeniden değerlendirilecek.
İdam Maddesi Yok
Taslakta idam cezasını geri getirilmesiyle ilgili herhangi bir madde bulunmuyor. Bu konunun başka bir düzenlemeyle gerçekleştirilebileceği belirtiliyor. Eğer değişiklik onaylanırsa barajın düşürülmesi de gündeme gelecek.
Post your comments